MESLEKİ SORUNLAR KONULU GENEL GÖRÜŞME VE KARAR TUTANAĞI
Tarih: 21.12.2012 | Okunma Sayısı: 6039

                          HATAY BAROSU YÖNETİM KURULU TARAFINDAN 07 12 2012 TARİHİNDE İSKENDERUN ADLİYESİ KONFERANS SALONUNDA YAPILAN MESLEKİ SORUNLAR KONULU GENEL GÖRÜŞME TUTANAĞI

                                Toplantı ilan edildiği gibi saat 14.00’te Hatay Barosu Başkanı Av. Sinan Adnan Akgöl, Av. Şükran Düzen ve Av. Savaş Çevik yönetim kurulunu temsilen katılımı ile yapıldı.

                                Açılış konuşmasından sonra söz alan;

                            Av. Ahmet Akkülah “ Son zamanlarda vekil ile takip edilen davalarda bir başka avukatın herhangi bir bildirim yapmaksızın davaya vekalet sunmasının arttığını, bunun önüne geçilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını, İcra Müdürlüklerinde icra müdürleri ve personelinin öğrenim, donanım açısından yetersiz olduğu, bu nedenle sorunlar yaşandığı, Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı nezdinde bu konuda gereken girişimlerin yapılmasını talep etmiştir.   

                          Av. Kadir Yonar “ Duruşmaya mazeret bildiren meslektaşların bir gün önceden mazeretlerini diğer meslektaşına bildirmesi, duruşmaya kaçta geleceğini söylemesinin bir mesleki nezaket ve gereklilik olduğunu, bu konuda meslektaşlarımıza duyuru yapılması gereğini” beyan etmiştir. 

                          Av. Neşat Amber “ Avukatların meslektaşlarına karşı dava açması veya almasının arttığını, bu konuda gereken özenin gösterilmediği, mesleğe yeni başlayan genç avukatların özellikle büyüklerine karşı saygılı davranmasını beklediklerini, adliyedeki kameraların çalışmadığını, bu konuda Başsavcılıkla görüşülerek, güvenlik bakımından bunun önemli olduğunu “ belirtmiştir.  

                          Av. Kaya Gürün Staj sırasında Avukatlık Kanununun ve meslek kurallarının çok iyi öğretilmesini “ talep etmiştir.   

                         Av.Naim Gökpınar “ UYAP’tan yapılan sorgulamaların ücretsiz hale getirilmesi konusunda gereken girişimlerin yapılmasını “ talep etmiştir.

                         Av. Ali Avcı “ İskenderun Cezaevine avukat araçlarının girişinin yasaklanmasını ve soruşturma aşamasında vekalet sunulmaksızın dosya incelenmesinin bazı savcılar tarafından izin verilmediğinden bahisle her iki sorunun çözümü konusunda girişimde bulunulmasını “ talep etmiştir.

                         Av. Kadir Yonar “ İskenderun’da avukat olmayan bir kişinin avukatmış gibi davranarak, dava aldığı ve iş takibi yaptığını, bir meslektaşımızın da bu kişi ile aynı büroda birlikte çalıştığını, bunun önüne geçilmesi gerektiğini beyan etmiştir. “

                        Av. Ömer Güngör “ İskenderun adliyesindeki avukatlara otopark olarak tahsis edilen kısım ile ilgili bazı avukat arkadaşların giriş anahtarlarını Adliye personeline verdiklerini, bu kişilerin bu anahtarları kullanarak bu alana giriş yaptıklarını, giriş yapan avukatların bariyeri yeniden kapatmayarak açık bıraktıklarını, bu şekilde başka araçların bu alana giriş yapmasına neden olduklarını bu nedenlerle giriş anahtarını veren avukatların uyarılmasını, alana girişin otomatik olarak kapanır hale getirilmesini “ beyan ve talep etmiştir.

                      Av.Sema Kızıl   “ Avukatların dış kapıdan cihazdan geçirilerek içeriye alınmasının doğru olmadığını, Avukatların kimliklerini göstererek girişlerinin sağlanmasını, İskenderun 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde hakimin duruşmaya saatinde gelmeyen avukatların dosyasını düşürmesini doğru bulmadığını (ki  Avukat adliyede iken) bununla ilgili gerekli girişimlerin yapılmasını talep etmiştir. “

                 Av. Ömer Güngör “ Adliyede bulunan Baro çalışma odalarında bulunan bilgisayarların ihtiyacı karşılamadığı, bu nedenle baro katında bulunan çalışma odasına iki , icra katındaki baro odasına 1 adet bilgisayar daha kurulmasını, Hatay Barosuna ait WEB sayfasının daha aktif hale getirilmesini, İskenderun Adliyesinde görevli hakim , savcı ve personelin isim ve bilgilerinin web sayfasında yer almasını, İskenderun Baro kalemine post cihazı konulmasını, İskenderun Adliyesinde veznede görev yapan personel sayısının arttırılması konusunda girişim yapılmasını, İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde  duruşma saatlerinin mesai saatlerinin içerisinde tutulmasını “ talep etmiştir.

                Av. Nesrin Kültür  “ Zemin kattaki baro odasına internet bağlantısı kurulmasını, bilgisayar odasındaki bilgisayar aralarına bölme yapılmasını talep etmiştir. 

              Av .Kadir Yonar “ UYAP konusunda seminerler verilmesini talep etmiştir “

               Av. Miray Acer “ CMK ve Adli müzaharet alan arkadaşların aleni bir şekilde açıklanmasını,  dağıtım konusunda adaletin sağlanması için gereğinin yapılmasını talep etmiştir “

                 Av. Cüneyt Kerimhan Acer “ CMK konusunda görevlendirmeler konusunda kendi görevlendirmeleri ile bilgi talep etmiş, bu konuda adil bir görevlendirme konusunda hassasiyet gösterilmesini talep etmiştir. “ (görevlendirmeye ilişkin bilgiler getirtilmek suretiyle kişisel durumu ile ilgili kendisine bilgi verilmiştir)

               Av. Hasan Kırat “ Asgari Ücret tarifesi ile CMK ücret tarifesi arasındaki  farklılığın giderilmesi için Barolar Birliğine baskı yapılmasını, bilgi,belge ve dosya inceleme hakkı konusunda uygulamada sıkıntılar yaşandığını Baronun bu sorunun çözümü için gerekli girişimde bulunması gerektiğini “

             Av. Ahmet İhsan Açıkgöz” İskenderun adliyesi Baro odalarına kablosuz internet bağlantısı  kurulmasını, duruşma salonlarında megafon sisteminin kurulmasını talep etmiştir.

              Av. Gökhan Gökgül “ Seminerlerin arttırılması, İş Mahkemesi kaleminin personel sıkıntısının çözülmesi, mübaşir eksikliğinin giderilmesini” talep etmiştir.

                 Baro odasına avukatların değerli eşyalarını koyabileceği kilitli dolapların yapılması, ayrıca Hakim Savcı asansörünün üzerine avukat isminin eklenmesi yada başka bir asansörün avukatlara tahsis edilmesi talebinde bulunulmuştur.

                 Bu sorunlar ve talepler üzerine söz alan Av. Sinan Adnan Akgöl “ staj eğitiminde avukatlık kanunu ve meslek kuralları üzerinde önem ve özenle durulduğunu, ancak bu talebin yine toplantıda bulunan Staj Kurulu Başkanı Av. Burak Teköz tarafından gereği yapılmak üzere not alındığını, İcra müdür ve yardımcılarının hukuk fakültesi mezunu olmaları konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde çalışmaların ve görüşmelerin devam ettiğini, bilgisayar ihtiyacının karşılanacağını, kablosuz internet bağlantısının kurulacağı, talep edilen hususlarda İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ceza evi yetkilileri ile görüşüleceğini, otopark ile otomasyonu temin edeceklerini, CMK ve Adli Yardım görevlendirmeleri konusunda adil davranıldığını, bilgi ve belgelerin aleni olduğunu ve görevlendirmelerin CMK’da otomasyon sistemi ile yapıldığını, bu konuda kurulan komisyonda çok sayıda meslektaşımızın görevlendirileceğini, bu şekilde kendi içinde iç denetiminde sağlanacağını, UYAP’ın ücretsiz olması gereği konusunda gerekli görüşmelerin yapıldığını, Savcılık soruşturması sırasında dosya incelenmesi için bazı savcıların bir Yargıtay kararını emsal göstermek suretiyle vekalet ibrazını aramaları ile ilgili Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşüldüğünü, Türkiye’nin her yerinde yaşanan bu sorun ile ilgili kuşkuya yer vermeyecek şekilde bir yasal düzenleme yapılmasının talep edildiğini ifade etmiştir.

                 Yönetim kurulu üyesi Av. Savaş Çevik “ Savcılık soruşturması aşamasında dosya inceleme ve cezaevine araç ile giriş konusunda gereken görüşmelerin yapıldığını, bu konuda İskenderun Başsavcılığımızın uygulama birliği ile inceleme konusunda adım atacaklarını ifade etmiştir.   

                 Bunun üzerine duruşma saatinin düzenlenmesi, vekalet sunma ile ilgili karar alınmak üzere görüşme yapılmış ve İskenderun’da görev yapmakta olan meslektaşlarımızın uygulamaları bakımından bu kararların ilanından sonra; 

           1-      Duruşmaların saatli olarak düzenlenmesi ve duruşma listesinin Ankara ve İstanbul Adliyelerinde olduğu gibi duruşma salonuna asılmasını, duruşmaya                     gelen avukatın isminin karşısına işaret koyması, (Komisyondan talep edilecektir)

2-      Duruşmaların saat 09.00’da başlamasının talep edilmesine, (Komisyondan talep edilecektir)

3-      Mazeret bildirmeyen bir avukatın en fazla 30 dakika beklenmesine,

4-      Şehir dışına çıkacak ve mazeret bildirecek arkadaşların karşı taraf vekiline bir gün öncesinden bu durumunu bildirmesine,  duruşmaya gelecek ise geliş saatini bildirmesine,

5-      Vekil ile takip edilen dava ve icra takiplerine girecek avukatların dava ve takibi yapan avukata yazılı bildirimde bulunmasına (uygulamada sözlü olarak verilen bildirimlerin bundan sonra esas alınmamasına), bu kararlara meslektaşlarımızın özenle uymasının istenmesine karar verilmiştir.

 

                    2013 yılı Şubat ayında tarihi ve yeri bildirilmek üzere ( her iki ayda bir tekrarı yapılacağından)  Genel görüşmenin yapılacağı, 07.12.2012 tarihinde yapılan bu görüşmede dile getirilen sorun ve talepler ile ilgili geri dönüşün ( yapılanlar, yapılamayanlar ve nedenleri), yine uygulama ve mesleki sorunların tartışılacağı belirtilerek genel görüşme sonlandırılmıştır. 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.