KAMU AVUKATLARI SEMPOZYUMU
Tarih: 9.06.2014 | Okunma Sayısı: 2667

ANKARA BAROSU KAMU AVUKATLARI SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

 

 

Ankara Barosu, Baronun Eğitim Merkezinde 07.06.2014 tarihinde Kamu Avukatlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir Sempozyum gerçekleştirmiştir. Konuyu farklı açılardan değerlendirmek üzere üç oturumda gerçekleştirilen sempozyuma milletvekilleri, öğretim görevlileri ve avukatlar katılmıştır.

 

Sempozyuma katılan milletvekilleri, Mecliste 550 milletvekilinden 122 milletvekilinin hukukçu olmasına karşın çalışma hayatında en çok sorunu olanlar yine hukukçulardır.659 KHK ile adli yargı yanında idari yargıda da  vekillik görevi başlayan kamu avukatlarının temsil ettikleri kurum sayısı 59’dan 205’e çıkmıştır. Buna rağmen çalışma şartlarında ve özlük haklarında iyileştirme alamamışlar bugüne kadar Meclise sunulan tüm teklifler de sonuçsuz kalmıştır. Kamunun dışardan avukatlık hizmet alımı ile serbest çalışan avukatlara sınırsız bütçe ayırırken kamu avukatlarının taleplerinin bütçe engeline takılması da inandırıcı değildir demişlerdir.

 

Sempozyuma katılan öğretim üyeleri, avukatın temel sorununun kamuda avukatın varlığına önyargı ile yaklaşılması olduğunu, bu şekli ile kamuda etkin ve kaliteli hukuk hizmeti üretmenin mümkün olmadığını belirtmişlerdir. Avukatlık Yasası 14. Maddede yeralan avukata emekli olduktan sonra kurumuna karşı iki yıl dava alma yasağının ise  anayasal ilkelere aykırı olduğunu ,çalışırken mağdur edilen avukatların emekli olunca da mağdur edildiklerine dikkat çekmişlerdir.

Sempozyumun mesleki sorunlar oturumunda konuşmacı olan Hatay Barosu Kamu Avukatları Komisyon Başkanı Av.Tamay Yazar;kamuda çalışan avukatların mali ve özlük haklarının yürütülen işin niteliğine ve emsal mesleklere göre çok gerilerde kaldığına vurgu yapmıştır.

 

Konuşmasında, kamuda çalışan avukatların Avukatlık Yasasına göre baroya kaydı zorunlu olmamakla birlikte meslek örgütüne kaydın,avukata mesleki özgüven kazandırma ve mesleğin kurumsal şemsiyesinin altında bulunmak açısından önemli olduğuna vurgu yapmış buna imkan sağlamak için Hatay Barosunun meslektaşlarına aidat ,kayıt ve nakil ücretleri yönünden ciddi kolaylıklar sağladığından bahsederek bu uygulama ve bakış açısının diğer Barolara da örnek olması gerekir demiştir.

Kamuda çalışan avukatların 659 KHK başta olmak üzere yasal mevzuattan kaynaklanan sayısız sorunu olduğuna dikkat çeken Yazar, kamuda kaliteli avukatlık hizmetinin mevcut yasal düzenlemeler ve çalışma şartları ile mümkün bulunmadığını bu konuda ayrı bir düzenleme ve yapılanmanın şart olduğunu belirtmiştir.

ETKİNLİK TAKVİMİ

23.11.2024
AV. HATAY TUT
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.