KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 2.06.2013 | Okunma Sayısı: 2656

BASIN BİLDİRİSİ,

Son günlerde toplumun en tabii ve en demokratik hakkı olan protesto hakkını kullanan vatandaşlarımıza karşı,şiddet boyutunda orantısız güç kullanılması,polis tarafından vatandaşa gaz,tazyikli su,plastik mermi kullanımının  günlerdir olağanmış gibi, devamlılık arz eder şekilde uygulanması demokratik ülkelere yakışmayan kabul edilemez manzaralardır.

AYRICA,GEREK SOSYAL MEDYADA,GEREKSE BAZI GAZETE VE TELEVIZYONLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ, POLIS TARAFINDAN KADIN PROTESTOCULARA UYGULANAN ŞIDDET BIÇIMI HEPIMIZI DEHŞETE DÜŞÜRMÜŞTÜR.KADINLARIN ÜST BAŞININ PARÇALANARAK SÜRÜKLENMESI BIZI AĞIR DERECEDE INCITMIŞ VE KAYGILANDIRMIŞTIR. Dünyanın her tarafında,kirliliğin bu kadar arttığı bir dönemde insanların yeşiline sahip çıkması,yeşil alan yerine bina yapılmasını reddetmesi gayet olağan Kabul edilirken,ülkemizde bunu istemenin bedeli çok ağır olmuştur.Dünyanın gözü önünde cereyan eden bu antidemokratik manzaralar biz üzmüş ve utandırmıştır.

Üstelik,toplantı ve gösteri özgürlüğü haklarını kullananlara yönelik  şiddete son verilmesi için gerekli önlemlerin alınması konusunda   bir itidal adımının atılmayışı,aksine sürekli şiddet dilinin kullanılmaya devam edilmesi bizi şaşırtmakta,gelecek için de endişelerimizi arttırmaktadır.

Taksim Gezi Parkında bir alışveriş merkezi yapılmasına da,alışveriş merkezi açılması için ağaçların kesilmesine de karşı çıkıyoruz.Bunu protesto etmek gibi masum bir eylemde bulunan vatandaşlarımıza kullanılan şiddeti ve orantısız güç kullanımını şiddetle protesto ediyoruz.Temel hak ve özgürlüklere saygı demokrasilerde birincil görevdir.Bu göreve sahip çıkma zorunluluğumuz vardır.

Biz Kadın Komisyonu olarak,kadına yönelik şiddeti önleme çabaları içindeyken,şiddetin toplumun her kesiminden insanlara orantısız güç biçiminde uygulandığını,PROTESTOCULARA MÜDAHALE SIRASINDA,KADINLARIN INSAN ONURUNA AYKIRI MANZARALAR IÇINDE  ÜST BAŞLARININ PARÇALANMIŞ YARI ÇIPLAK YERLERDE YATTIĞINI YA DA SÜRÜKLENDIĞINI GÖRMEK TOPLUMUMUZUN GELECEĞI IÇIN ENDIŞELENMEMIZE  VE KAYGILANMAMIZA NEDEN OLMUŞTUR.Bizler bir daha bu manzaraları görmek istemediğimizi yinelerken , hukuk devletine yakışmayan şiddet kullanımına son verilmesini diliyor,uygulanan şiddeti protesto ediyoruz.

Hatay Barosu

Kadın Hukuku Komisyonu Başk.

Av.Meral Asfuroğlu

19.09.2024