DÜNYA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 25.11.2015 | Okunma Sayısı: 2043

BASIN BİLDİRİSİ

DÜNYA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ

Kadına şiddet dünyada var olmaya devam ediyor.Ancak ülkemizde korkutucu boyutlarda bir şiddet olgusu var.İstatistiki veriler,ülkemizde şiddetin her yıl daha da katlanarak büyüdüğüne işaret ediyor.Ne yazık ki,özellikle son yıllarda,artık ilimizde de, kadına karşı şiddet terörü  giderek artıyor.Daha önceleri kadın cinayetlerine tek tük  rastlanırken,Türkiye’yi saran kadına şiddet dalgası şehrimizde de sık rastlanan bir olgu oldu.

Hatay’ın sadece Antakya Adliyesi’ne intikal eden vakalarda,2013 yılında 86,2014 yılında 118,2015 yılının henüz ilk üç ayında 21 kadın yaralandı.2013 yılında 49,2014 yılında 47,2015 yılının ilk üç ayında 10 kadına hürriyeti engelleme suçu işlendi.2013 yılında 8,2014 yılında 6,2015 yılının ilk 3 ayında 3 kadın öldürüldü.

Bir kez daha söylüyoruz;kadın cinayetleri politiktir.Kadını önemsizleştiren,yok sayan,eve kapatan,sokağa çıkmasına kötü gözle bakılmasına neden olan politikaların neticesidir.Öncelikle bu bakış açısının değiştirilmesi gerekmektedir.Kız çocuklarına değer verilerek büyütülmesi ile başlamak gerekiyor.Yasaları değiştirmekle,kadın cinayetleri ve kadına şiddetin sona ermesi mümkün değildir.Öncelikle bir zihniyet değişikliği gerekmektedir.Kadına cinsiyetçi bakış açısı değişmeli,kadına bir meta,önemsiz bir nesne muamelesi yapmaktan vazgeçilmelidir.Bunun için toplumda konu ile ilgisi olan tüm kurumlar gerekli şekilde eğitilmeli,kadına şiddete yönelik davranışları önleme yolları kağıt üstünde kalmamalıdır.Gerçekten uygulanmalıdır.Pek çok kadın,koruma altında iken öldürülmüştür.Demek ki  yeterince korunmamışlar,ya da koruma işi ciddiyetle uygulanmamıştır.

Kadın cinayetlerinde,cinayeti işleyen kişiden önce,cinayete kurban giden kadının namusu sorgulanmaktadır.Adeta cinayete haklı gerekçeler aranmaktadır.Bu tutumlardan derhal vazgeçilmelidir.Kadın cinayetlerinde,haksız tahrik indirimi yerli yersiz uygulanarak,cinayetler adeta teşvik edilmektedir.Bir kadın cinayetinde,sanık tutku derecesinde aşk nedeniyle cinayet işlediği gerekçesiyle haksız tahrik indiriminden yararlanmıştır.Yersiz haksız tahrik indirimi,vicdanları yaralamakta,cinayetlerin artmasına neden olmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi adı ile anılan,Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ne yazık ki halen uygulanmamakta,kağıt üzerinde kalmaya devam etmektedir.Kadına şiddetin önlenmesi için sözleşme hükümlerinin bir an önce uygulanmasını talep ediyoruz.

Hatay’da kadın cinayetine kurban giden Fatma Karaca,İpek Bakımcı,Özlem Açıkbaş ve ülkemizdeki diğer cinayet kurbanları kadınları üzüntü ile anıyoruz.Biz Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadına  şiddet ve kadın cinayetleri son buluncaya  kadar,mağdurların yanında yer alacağız,davaların takipçisi olmaya ve  ve şiddetle mücadeleye devam edeceğiz.

Hatay Barosu Kadın Hakları Kom.Başk.

Av.Meral Asfuroğlu