ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ
17 Şubat tarihinde TMK'nun kabulünün 90.yıli nedeniyle Tübakkom ve Barolar tarafindan yapılacak ortak basin açıklamasi metnidir.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu – TÜBAKKOM
MEDENİ KANUNUMUZUN KABULÜNÜN 90. YILI
Basın Açıklaması
18 YAŞINA KADAR HER BİREY ÇOCUKTUR
“ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ” DİYORUZ
Bugün Cumhuriyetin ilanından sonra Türk Devrim Hareketinin temel taşlarından olan özgürlükçü, bireyci ve laik özellikleri olan Medeni Kanunun 90. yılını kutluyoruz.
Hukuk devrimi denilince ilk akla gelen Medeni Kanun’un kabulüdür.
17 Şubat 1926 da kabul edilen Medeni Kanun’un özellikle Aile Hukuku bölümünde köklü bir hukuk reformu yaşama geçirilmiştir. Medeni Kanun ile erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine tek eşlilik, erkeğin “boş ol” demesi ile sonuçlanan boşanma yerine, kadının ve erkeğin Kanunda belirtilen nedenlere dayanarak boşanma davası açabilmesi ve mahkeme kararıyla boşanma, mirastan erkek çocuğun tam pay, kız çocuğun yarı pay alması yerine her ikisinin eşit pay almaları kabul edilmiştir.
Devrim yasamız Medeni Kanun ile kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit konuma getirilmişlerdir.
“EVLENME YAŞI”nın belirlenmesi ve “RESMİ NİKAH”ın kabulü ise kadın haklarının güvencesi olmuştur.
TÜBAKKOM olarak, erken yaşta evliliklerin büyük oranda kız çocuklarının sorunu olması nedeniyle, "Çocuktan Gelin Olmaz" diyoruz.
Siyasi iktidarı, ilgili kurum ve kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi bu çok yönlü toplumsal sorunun çözümü için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz.
TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Osmaniye Barosu Adına
Hatay Barosu Kadın Hukuku Kom.Başk.
Av.Meral Asfuroğlu