Çocuk Çalıştayı ile İlgili Milletvekillerine Mektup
Tarih: 24.03.2016 | Okunma Sayısı: 2237

SAYI: 2016/                                                                                                                                                                                        Antakya, 25/03/2016

 Sayın ……………………….

HATAY MİLLETVEKİLİ

 Biz çocuğa hak ettiği değeri veren bir toplum değiliz. Onun içindir ki kirlettiğimiz ve çirkinleştirdiğimiz dünyanın bedelini çocuklarımıza ödetiyoruz. Bu nedenle çatışmalı bölgelerde ölüme terk ettiğimiz, aile içi şiddete ve cinsel istismara maruz bıraktığımız ve suça sürüklenmesine göz yumduğumuz tüm çocuklar bizim eserimizdir.

 Kendi çocuklarımız için duyduğumuz kaygılara şimdi de göç çocukları eklendi. Dün denize girdiğimiz sahillerde şimdi çocuk cesetleri yüzüyor. İtiraf etmeliyiz ki çocuklarımız için güzel bir dünya kurmayı başaramadık. Ama yarattığımız tüm kötülüklerden onları bir nebze koruyabilmek için çalışmayı deneyebiliriz.

 Bunun için çocuğa bakış açımızı değiştirmek ve toplumun dikkatini bu alana çekmek gerekir. Kuşkusuz ki, Barolar olarak bu sorunu çözecek güce sahip değiliz.  Ancak büyük güçleri harekete geçirecek bir potansiyele sahibiz.

 Barolar olarak hiçbir sivil toplum örgütünde olmayan bir yapılanmamız var: Çocuk hakları komisyonları. Çünkü çocuğun başına gelen her kötü olaydan önce biz haberdar oluruz. İşte bu yapılanma, bu duyarlılığın sonucudur.

Bu birikimi ve çözüm önerilerini gün ışığına çıkarabilmek, kamu gücünü harekete geçirmekle mümkündür.

 Bunun yolu da TBMM’de Çocuk Hakları Komisyonunun kurulmasıdır.

 Çözümü de çocuğun kendine özgü statüsünün tanınmasından geçer. Çocuklar; kendileri hakkında karar alan siyasileri seçme hakkına sahip olmadıkları gibi, ihtiyaçlarının karşılanması bakımından yetişkinlere bağımlıdırlar. Bu da yetişkinlere çocukların durumlarına özel onlara özgü bir statü tanıma sorumluluğu verir. Bu statüye bağlı olarak çocuğun çocuk olmaktan kaynaklanan haklarının güvence altına alınması toplumdaki her yetişkinin, öncelikle de karar alıcıların sorumluluğudur. Bu sorumluluk da siyasi görüşlere göre farklılık göstermez.

 Bütün siyasi partilerin fikir birliği ile kurulacak bir çocuk hakları komisyonu, çocuğun kendine özgü statüsünün bütün toplum düzeyinde kabul görmesini sağlaması bakımından da önem arz edecektir.

 Aynı zamanda çocuğun yararını korumaya yönelik atılması gereken adımların belirlenmesi konusu bir siyasi rekabet konusu olmaktan çıkarılmış olacak ve böylece Türkiye’nin de tarafı olduğu BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile tanınan bütün haklar güvence altına alınmış olacaktır.

 Bilginizi, ilginizi ve takipçi olmanızı saygı ile dileriz.

 

 Av. Ekrem DÖNMEZ

       HATAY BAROSU BAŞKANI

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.