BÜYÜK ATATÜRK’ÜN SON DAVASI HATAY’IN ANAVATANA KATILIŞININ 80. YILI KUTLU OLSUN
Tarih: 23.07.2019 | Okunma Sayısı: 2573

BÜYÜK ATATÜRK’ÜN SON DAVASI HATAY’IN ANAVATANA KATILIŞININ 80. YILI KUTLU OLSUN

Büyük Önder Atatürk'ün 1937 yılında "Bu benim şahsi meselemdir" dediği, sağlığında sonucunu göremediği, ancak Anavatan’a katılma sürecinin her aşamasında başında bizzat bulunduğu, politikasını bizzat yürüttüğü ve büyük ülküsü olan Hatay meselesinin barış içinde siyasi zaferle Anavatanımıza katılışının 80. yılı kutlu olsun.

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan, sekiz bin yıllık geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin izlerini hala bağrında taşıyan Hatay bundan 80 yıl önce Anavatan’a katılma kararı almıştır.

2 Eylül 1938’de Hatay Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasından sonra 23 Haziran 1939 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında “Hatay’ın Türkiye’ye İadesine Dair Anlaşma” imzalanmış, Hatay Devleti Millet Meclisi, 23 Haziran 1939 günü yaptığı son toplantıda oy birliği ile Anavatan’a katılma kararını almış ve 30 Haziran’da da meclisin dağıtılması kararı alınmıştır. 9 Temmuz’da Hatay kanunları TBMM’de kabul edilmiştir. Böylelikle Hatay Türkiye topraklarına katılmış ve Türkiye’nin 63. ili olmuştur. 23 Temmuz 1939’da Pazar günü saat 11.40’ta TBMM adına Hatay'a gelen heyetin önünde yapılan Anavatana katılış töreninde, Antakya’da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk bayrağı çekilmiş ve Hatay resmi törenlerle Türkiye’ye katılmıştır.

Çağdaş bir devlet kurma ve çağdaş uygarlıklarla bütünleşme yolunda başlayan Kurtuluş mücadelesinin son halkası olan Hatay'ın Anavatan'a katılması, "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" düşüncesinin bir eseridir.

Kendi hür iradesiyle Anavatanla kucaklaşmayı tercih eden Hatay, milli birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirmiş; barış içinde yaşama, birlik ve beraberliğimize sahip çıkma kararlılığımızın sembolü olmuştur.

Farklı etnik köken ve inanca sahip insanlar bugün ortak kültürel değerler ile bir arada barış ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Hatay Anavatan'a katıldığı günden bu yana tüm renklerin, çok kültürlülüğün, farklı inançların barış içinde bir arada yaşadığı ve birbirine sahip çıktığı bir kent olarak yaşamış ve yaşamaya devam edecektir.

Bu millî ve tarihî olayı coşku ve heyecanla kutlarken, Hatay'ın Anavatan'a katılışının 80. yıldönümünde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına, Hatay’ın ilk devlet başkanı Tayfur Sökmen’e, ilk meclis başkanı Abdülgani Türkmen’e, ilk başbakan Abdurrahman Melek’e, anavatana oybirliği ile katılma kararı veren Hatay Devleti Meclisinin üyelerine, aziz şehitlerimize ve bu davaya inanmış bütün yüreklere minnet ve şükranlarımızı, Allah’tan rahmet dileklerimizi sunarız.

Bu günün sevinç ve mutluluğunu bütün Hataylılarla ve Türkiye Cumhuriyeti ile paylaşmaktan onur duyarız. 23.07.2019

                                                                                               HATAY BAROSU BAŞKANLIĞI

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

24.11.2024
AV. HATAY TUT
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.