BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 10.12.2012 | Okunma Sayısı: 2338

HATAY BAROSUNUN 10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

İnsanın yaşadığı doğa içerisinde hakikatinin gerçekleşebilmesi; evrensel nitelikteki, doğuştan ve özünden koparılamaz  temel insan haklarına dayanacak bir yaşamla mümkündür.

İnsan hakları, her insanın özünde sahip olduğu insanlık onurunun ta kendisidir. İnsan haklarından herhangi birine dokunulan insanın, insanlık onuruna dokunulmuş demektir. Hangi sebeple veya ne adına olursa olsun; hiçbir otoritenin,  gücün veya kişinin insanın haklarına dokunmasına, kesinlikle hiçbir hakkı olamaz. Bu ilke insanlığın ortak bilinç ve kültür birikiminin bir sonucu olarak, barışçıl ve insanlık onurunun korunduğu bir yaşamın zorunlu koşuludur.

Çağdaş hukuk sistemlerinde niteliklerinin tanımı yapılmış insan haklarından özellikle; “YAŞAM HAKKININ”,  “ADİL YARGILANMA HAKKININ”, “AYRIMCILIK YASAĞININ”, “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN”, “DÜŞÜNCE VİCDAN VE DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN” ve diğer tüm insan haklarının kimi siyasi otorite, güç odakları veya kişiler tarafından ağır derecede ihlali niteliğinde olguların, sürekli olarak tüm dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olduğu tartışmasızdır

İnsanlık onuruna aykırı ve trajik nitelikteki ağır insan hakkı ihlallerinin varlığı gerçeği karşısında; her insanın, hem kendi insan haklarına, hem de başkalarının insan haklarına, her zaman ve her yerde, cesaretle bilinçle ve dürüstlükle sahip çıkması, vicdan ve onur meselesidir. Çünkü tanınamayan veya kullanılamayan her hangi bir insan hakkı, tüm insanlık onurunda bir eksilme yaratır.

Değinilen bu önemli konuda, özellikle kamusal güç ve yetkileri kullananların ve hatta teker teker bütün insanların birbirleri ile ilişkisinde bile, esasen evrensel insan hakları ilkelerinin çerçevesinde hareket etmeleri, anayasanın, tüm yasaların ve özellikle kamusal uygulamaların kesin olarak insan hakları ilkelerine dayalı olması ve bu çerçevede kalması, toplumda ve insanlar arasında barışçıl ve insancıl bir yaşam ortamı oluşmasının olmazsa olmazıdır.

Hatay Barosu olarak, herkese “HEM KENDİMİZİN HEMDE ÖTEKİLERİN, BAŞKALARININ TÜM İNSAN HAKLARINA SAHİP ÇIKARAK, HEP BİRLİKTE İNSANLIK ONURUMUZU KORUYALIM VE YÜKSELTELİM” diyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

AV.A.SİNAN AKGÖL