BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 3.03.2012 | Okunma Sayısı: 2651

“Pozantı Cezaevinde Yaşanan Hak İhlalleriyle İlgili

Hatay Barosu’nun Kamuoyu Duyurusudur”

Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalayıp, onayladığımız ve çocukların yargılanması için ayrı mahkemeler dahi kurduğumuz ülkemizde; Pozantı Çocuk Cezaevi'nde tutuklu çocukların, cezaevi idaresinin ve aynı cezaevinde bulunan adli tutukluların şiddet, işkence,  taciz ve tecavüzüne maruz kaldığı basına yansıdı.

Bu çocuklar kimin çocukları? Konuşulması bile rahatsızlık veren bu olayın faillerinin çocukları yok mu? Kendi çocuklarına bu tarz muamele yapılmasına tepkileri ne olurdu? Basına ayrımcılık olgusu da yansıdığı üzere olay daha bir vahamet kazanmaktadır.

Pozantı M tipi çocuk ve ıslah evinde gerçekleşen olayların aydınlatılması ve olayların yaşanmış olması durumunda da ilgililerin cezalandırılması, suça sürüklenen çocukların öncelikle eğitim programları ile kazanımı ve sonuç olarak ceza-ıslah evlerinin sorunlarının toptan çözümü gerekmektedir.

Bu olaylar üzerine Adalet Bakanlığı Pozantı Cezaevi’nde bulunan tüm çocukların Sincan’daki ceza infaz kurumuna nakilleriyle ilgili karar alındığını, her türlü rehabilitasyon çalışmasının yapılacağını, adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurmuş olması sevindiricidir. Ancak sonradan tedbir almak yerine, uygulama bu gibi ihlallerin oluşmamasına yönelik olmalıdır.

Ülkemizde kimi zaman ülkenin en üst gündemini işgal eden cezaevlerinde yaşananlar ciddi bir toplumsal sorundur. Bu son olay da tekrar hatırlatmıştır ki, cezaevleri politikasının ciddi şekilde gözden geçirilmesi, Cezaevlerindeki hak ihlallerinin etkin şekilde soruşturulmasını ve cezaevlerinin bağımsız denetim kurullarca sürekli olarak denetlenmesi gerekmektedir.

Hatay Barosu cezaevlerinde yaşanan ihlallerin etkin şekilde üzerine gidilmesini istemekte ve sorumluların bu olay tekrar etmeyecek şekilde saptanıp cezalandırılmasını istemektedir. Bu olay özelinde bir komisyon oluşturulması halinde bu komisyona katkı sunmaya hazırdır.

Saygılarımızla…03.03.2012

AV. A. SİNAN AKGÖL