BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 21.01.2013 | Okunma Sayısı: 3056

BASIN AÇIKLAMASI

 

 

            İstanbul başta olmak üzere, çeşitli illerde 18 Ocak 2013 günü Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlara yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla adı geçen derneğin ve birçok avukat meslektaşımızın bürosunun aranması, gözaltı uygulamasında meydana gelen hukuksuzluklar ile ilgili Hatay Barosu Yönetim Kurulu olarak açıklama yapılması zarureti ortaya çıkmıştır.   

            Avukatlar, bilgi ve deneyimlerini adaletin gerçekleştirilmesine sunarak, uyuşmazlığın taraflarından bağımsız olarak, kutsal bir hizmeti yerine getirmektedir. Bu nedenle gerek Avukatlık Kanunu gerekse Ceza Muhakemesi Kanununda Avukatların soruşturmaları ile ilgili özel usul ve haklar düzenlemiştir.  Hiç bir suçun cezasız kalması düşünelemez. Ancak özensiz arama kararları ile basına yansıdığı şekilde hukuksuz soruşturma ve uygulamalar yapılması da kabul edilemez.

Ülkemizin taraf olduğu Avukatların İşlevlerine İlişkin Temel İlkeler/Havana Kuralları’na göre; hükümetler, yargı organları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları avukatların; “hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz müdahaleyle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmelerini, kabul görmüş meslek ahlak kurallarına, görevlerine, standartlarına uygun faaliyette bulundukları için kovuşturma veya idari, ekonomik veya başka bir yaptırımla sıkıntı çekmemelerini ve tehditle karşılaşmamalarını sağlamakla yükümlüdürler.

 

     Savunmanın özgürce ve bağımsızca yapılamadığı bir ortamda, yasaya uygun davranmakla ve kamu hizmeti görmekle yükümlü kamu kurumlarının avukatlık mesleğine olan hukuka aykırı yaklaşımlarını, avukatların gördükleri görevin anlamının ve “hukukun üstünlüğü” ilkesinin özümsenmemesine bağlıyoruz.

 

Büyük zorluklar altında kamusal görevlerini yerine getirmeye çalışan avukatlara yönelik bu uygulamaların karşısında olduğumuzu, bunu şiddetle kınadığımızı kamuoyu ile paylaşırız. 21.01.2013

 

                                                                                 Av. A.SİNAN AKGÖL

                                                                         Hatay Barosu Yönetim Kurulu adına

                                                                                 Hatay Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.