Tarih: 21.12.2012 | Okunma Sayısı: 2559

Hatay Barosunun Kuruluşunun 69. yıldönümü nedeniyle Hatay Barosu Başkanı Av. A.Sinan Akgöl aşağıdaki mesajı yayınlamıştır.

Hatay Barosunun 69. kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Baromuz kurucularını, başkanlarını ve kurullarda görev alarak hizmet eden tüm meslektaşlarımızı şükranla anıyor, vefat ederek aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza tanrıdan rahmet diliyoruz.

Yürürlükteki Avukatlık Kanunu güncelliğini kaybetmiş, ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir. Yeni bir Avukatlık Kanunu’nun hazırlanarak yasalaşması kaçınılmazdır. Hatay Barosu olarak mevcut kazanımlarımızın korunarak,  hukuk devleti anlayışı, adil yargılama ilkelerini ve mesleki ihtiyaçları karşılayan yoruma yer bırakmayacak düzenlemelerin yapılmasının doğru olduğu inancındayız.

Avukatlara Resmi kurumlarda yasa gereği sağlanması gereken bilgi ve belgeye ulaşma konusunda gereken özen gösterilmeli, bu husus avukatlık kanununda hiçbir kısıtlama olmaksızın yer almalı, buna ilişkin hukuki ve teknik alt yapı oluşturulmalıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminin en önemli maddesinin yeni bir anayasa çalışması olduğu açıktır. Yeni anayasanın toplumsal uzlaşma ile hazırlanması gereği ortadadır. Yeni Anayasanın siyasi kurumların yanı sıra başta Barolar ve Hukuk Fakülteleri olmak üzere, Yüksek Yargı Organları ve tüm demokratik sivil toplum örgütlerinin öneri ve katkısı nazara alınmak suretiyle hazırlanması, kurulun buna göre teşkili sağlanmalıdır. Anayasa, bireysel hak ve özgürlüklerin açıklıkla yer aldığı,  çoğunluğun iradesini değil, azların, azınlığın, kendisini farklı düşünenlerin kendini içinde bulduğu bir metin olmalıdır. Atatürk ilke ve devrimlerini özümseyen, laik demokratik sosyal hukuk devletini savunan bir kişilikte olmasının ülke ve rejim yararına olduğu görüşümüzü de yineleriz.

Ayrıca yeni Anayasa savunmanın özgürlüğünü ve anayasal güvencesini sağlamalıdır. Savunma, Anayasa da, “yargı” başlığı altında, “bağımsızlığı” ve “özgürlüğü” gözetilerek düzenlenmelidir. Hukuk Devleti olmanın, hukukun üstünlüğünü sağlamanın olmazsa olmazlarından biri budur.

Hatay Barosu, kuruluşundan bu yana laik demokratik sosyal hukuk devletinin, özgürlükçü demokrasinin, hukuk ve hukukun üstünlüğünün, yargı ve savunma bağımsızlığının, insan haklarının ödünsüz savunucusu olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir.

Gelecek kuruluş yıldönümlerimizde mesleğimiz ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme ulaşacağı beklentisi ile Baromuzun 69. kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutlar saygılar sunarız.22.12.2012

HATAY BAROSU BAŞKANI

Av. A. SİNAN AKGÖL