Tarih: 25.11.2012 | Okunma Sayısı: 2744

25 KASIM: KADINA KARŞI ŞİDDETİN KALDIRILMASI İÇİN MÜCADELE GÜNÜ

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele

ve Dayanışma günü;  Kadınlara yönelik her türlü şiddetle mücadele günüdür.

Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’nde (1993) kadına yönelik şiddet, “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlanmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği

ve ayrımcılığı yatmaktadır. Kadınlar eğitim, sağlık, çalışma hayatına ve karar alma mekanizmalarına katılım gibi pek çok alanda ayrımcılığa uğramaktadır. Bu ayrımcılık, kadınların özgüvenlerini azaltmakta, onları bağımlı bir birey haline getirerek baskı altına almakta ve şiddete karşı daha korunmasız hale getirmektedir.

Şiddeti önlemeye yönelik, şiddete uğrayan mağdurun

korunması, şiddet uygulayan failin cezalandırılması konusunda etkin ve kararlı devlet politikasına ihtiyaç vardır. Devlet kadın bedeni üzerinde politikalar uygulamaktan ve siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçmelidir. Sığınma evlerinin kurulması ve sayısının arttırılması, şiddet mağdurlarına sürekli hizmet verebilecek başvuru birimlerinin kurulması gerekmektedir.

Gelişen kadın hareketi ve insan hakları savunucularına

rağmen, kadına yönelik, özel hayatta ve toplumsal odaklı dayak, baskı, cinsel istismar, tecavüz, işyerinde taciz ve nerede olursa olsun devlet tarafından göz yumulan şiddetin, yani şiddetin her türünün ortadan kaldırılması konusunda yetersiz kalınmıştır.

Kadına yönelik şiddettin insan hakları ihlali olduğunu bilincinde

olarak şiddeti önlemeye ilişkin tüm kadın örgütlerinin işbirliği ve şiddetle mücadelede üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirmede kararlıyız.

KADINA ŞİDDETE SON!

HATAY BAROSU