BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.11.2012 | Okunma Sayısı: 2428

Çocuk Hakları Günü Nedeniyle Basın Açıklaması

 Bugün çoğu insan tarafından bilinmeyen hâlbuki geleceğimize dair en büyük yatırımlarımız, sevgili çocuklarımızın günü olan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüdür. Bugün, çocukların erişkinlikten daha farklı haklara sahip olması temeliyle başlatılan adımlar sonucunda ilan edilmiş bir gündür. Çocuk, geleceğe yönelik yapılan en büyük yatırımdır. Ancak maalesef ki dünya üzerinde istatistiklere bakıldığında çocuk haklarının ihlali gün geçtikçe artmaktadır. Söz konusu ihlaller bireysel olarak toplum fertleri tarafından yapıldığı gibi devletler tarafından da yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, çocuk sorunları konusunda geçmişe oranla daha yoğun bir çaba içerisinde fakat yine de Türkiye’nin çocukların sorunları ile ilgili olarak ulusal bir politikası hala bulunmamaktadır. Bu nedenledir ki, ülkemizde çok fazla sayıda sokak çocuğu, madde bağımlısı çocuk, istismara, cinsel tacize uğrayan çocuk, düşük ücretle ve hatta ücretsiz çalışan çocuk, cinsiyet ayrımına tabi tutulan çocuk, suça itilmiş çocuk vardır.

 

            Oysaki Türkiye’nin de taraf olduğu “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları’na Dair Sözleşmesi”nin getirdiği yükümlülükle devlet başta olmak üzere yetişkin bireyler ve sivil toplum kuruluşları olarak herkesin çocuklar yönünden durumları içselleştirmesi ve buna katkı sağlaması gerekmektedir.

 

            16.11.2012 – 17.11.2012 tarihleri arasında Türkiye Barolar Birliği ve Baroların Çocuk Hakları Kurulları Yıllık Değerlendirme ve  Eşgüdüm Toplantısı  UNICEF’in katkılarıyla Türkiye Barolar Birliği Litai Konuk Evi’nde 40 Baro’nun Çocuk Hakları Kurulları Temsilcileri ve gönüllü avukatları katılarak gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonunu temsilen Av. Gizem KAVVASOĞLU ve Av. Didem KUTLU katıldı.

 

            Türkiye Barolar Birliği ve Baroların Çocuk Hakları Kurulları Yıllık Değerlendirme ve  Eşgüdüm Toplantısında “çocuk” ile ilgili birçok konu konuşulurken Türkiye çapında öncelikle en büyük sorun halini alan “Çocuk Gelinlerle” ilgili can acıtan gerçekler göz önüne serilmiştir. Şuan Türkiye’de her 3 evlilikten biri çocuk gelinlerdir.

 

            BM Çocuk hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşına kadar her birey çocuk sayılmaktadır. Ancak dünya üzerinde birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de maalesef çocukların -18 yaşını doldurmamış bireylerin- evlendirilmesi söz konusu olmaktadır. Ülkemizde de çocukların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri hiç kuşku yok ki “Çocuk Gelinler”dir. Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarımız gerek cinsel istismara, gerek insan hakları ihlaline maruz kalmaktadır.

 

            Biz avukatlar üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız.  Hatay Barosu olarak bu alanda yapılacak faaliyetlere destek vermenin yanında, aileleri bilinçlendirmek, çocukların mutluluk içinde bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacak tüm çabaları destekleyecek ve aktif katkılarda bulunacağız. Suça itilen çocukların toplum yaşamına kazandırılması yönündeki çabaların önemine dikkat çekiyor ve geleceğimizin yatırımları çocuklarımızı bir gün değil, her gün hatırlamanın gerekliliğine işaret ediyoruz.

 

 “Dünya Çocuk Hakları gününüz kutlu olsun,

 Çocuklarımız geleceğimizdir.

 

 

HATAY BAROSU BAŞKANI                  HATAY BAROSU ÇOCUK HAKLARI               HATAY BAROSU ÇOCUK HAKLARI      

AV.A.SİNAN AKGÖL                          KOMİSYONU İSKENDERUN ÜYESİ               KOMİSYONU ANTAKYA ÜYESİ 

                                                          AV.GİZEM KAVVASOĞLU                                AV.DİDEM KUTLU 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.