BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 23.12.2011 | Okunma Sayısı: 2203

Hatay Barosunun Kuruluşunun 68. yıldönümü nedeniyle

Hatay Barosu Başkanı Av. A.Sinan Akgöl aşağıdaki mesajı yayınlamıştır.

 

            Hatay Barosunun 68. kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Baromuz kurucularını, başkanlarını ve kurullarda görev alarak hizmet eden tüm meslektaşlarımızı şükranla anıyor, vefat ederek aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza tanrıdan rahmet diliyoruz.           

 Yürürlükteki Avukatlık Kanunu günün ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Yeni bir Avukatlık Kanunu’nun hazırlanarak yürürlüğe konulması gerekmektedir. Ancak biz Hatay Barosu olarak moda deyimi ile yeni bir Avukatlık Kanunu değil mevcut kazanımlarımızın korunarak, günün ihtiyaçlarını karşılamayan hükümlerin yeniden düzenlenmesinin, kanunda yoruma yer bırakmayacak düzenlemelerin yapılmasının daha doğru olduğu inancındayız.

Avukatlara Resmi kurumlarda yasa gereği sağlanması gereken bilgi ve belgeye ulaşma konusunda gereken özen gösterilmeli, bu husus avukatlık kanununda hiçbir kısıtlama olmaksızın yer almalı, buna ilişkin hukuki ve teknik alt yapı oluşturulmalıdır.

Hukuk usulünde arabuluculuk müessesinin yasalaştırılması amaçlanmaktadır. Bağımsız ve tarafsız Hâkimler tarafından Türk Milleti adına kullanılan bu yetkinin, yetkin olmayan kişi veya kurumlara bir nevi ihale edilmesini kabul etmediğimizi tekraren ifade ediyoruz. Bireylerin ve hak arama, savunma mesleği avukatlık aleyhine ülkemize getirilmek istenen arabuluculuk müessesinden derhal vazgeçilmelidir. 

           Yeni yılda Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminin en önemli maddesinin yeni bir anayasa çalışması olacağı açıktır. Yeni anayasanın toplumsal uzlaşma ile hazırlanması gereği ortadadır. Yeni Anayasanın siyasi kurumların yanı sıra başta Barolar ve Hukuk Fakülteleri olmak üzere, Yüksek Yargı Organları ve tüm demokratik sivil toplum örgütlerinin öneri ve katkısı nazara alınmak suretiyle hazırlanması, kurulun buna göre teşkili sağlanmalıdır. Anayasa, bireysel hak ve özgürlüklerin açıklıkla yer aldığı, çoğunluğun iradesini değil, azların, azınlığın, kendisini farklı düşünenlerin kendini içinde bulduğu bir metin olmalıdır. Atatürk ilke ve devrimlerini özümseyen, laik, demokratik, sosyal hukuk devletini savunan bir yapıda olmasının ülke ve rejim yararına olduğu görüşümüzü de yineleriz.

Ayrıca yeni Anayasa savunmanın özgürlüğünü ve anayasal güvencesini sağlamalıdır. Savunma, Anayasa da, “yargı” başlığı altında, “bağımsızlığı” ve “özgürlüğü” gözetilerek düzenlenmelidir. Hukuk Devleti olmanın, hukukun üstünlüğünü sağlamanın olmazsa olmazlarından biri budur.

            Fransa Ulusal Meclisinde 22 Aralık 2011 günü oylanarak kabul edilen “Ermeni Soykırımı”nı inkâr etmeyi cezalandıran yasanın  insan haklarına, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı ve kabul edilemez olduğunu ifade etmek isteriz. Yetkili ve yetkin olmadıkları bir konuda tarih yazmaya kalkanları esefle kınıyoruz.    

           Hatay Barosu, kuruluşundan bu yana laik demokratik sosyal hukuk devletinin, özgürlükçü demokrasinin, hukuk ve hukukun üstünlüğünün, yargı ve savunma bağımsızlığının, insan haklarının ödünsüz savunucusu olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir.

          Gelecek kuruluş yıldönümlerimizde mesleğimiz ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme ulaşacağı beklentisi ile Baromuzun 68. kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutlar saygılar sunarız. 23.12.2011

 

Av. A. SİNAN AKGÖL

HATAY BAROSU BAŞKANI

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.