BARO BAŞKANIMIZ AV. EKREM DÖNMEZ ADANA’ DA YAPILAN ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURUNUN DESTEKLENMESİ PROJESİ KAPSAMINDA “ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURUDA ÖNE ÇIKAN SORUNLAR” KONULU TOPLANTIDA “ SAVUNMA HAKKI” KONULU BİR SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurunun Desteklenmesi Projesi kapsamında “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Öne Çıkan Sorunlar” konulu toplantı 5-6 Kasım 2018 Tarihlerinde Adana’da başladı.
Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilen ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülen proje kapsamında düzenlenen ve yüksek mahkemeler ile ilk derece mahkemeleri arasında diyalogun geliştirilmesi, birbirlerinin bakış açılarını daha iyi anlamaları ve bu sayede insan hak ve özgürlüklerini daha iyi koruyan bir içtihat birliği oluşturmayı amaçlayan bölgesel yuvarlak masa toplantıları Bölge Adliye Mahkemelerinin faal olduğu illerde gerçekleştiriliyor.
Daha önce Erzurum, İstanbul, Gaziantep, Bursa ve Samsun Bölge Adliye Mahkemeleri ile düzenlenen bölgesel yuvarlak masa toplantılarının altıncısı olan ve Adana'da düzenlenen bu toplantı ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya konu olan sorunlu alanları tespit ederek, ihlal kararlarına neden olan sorunların kaynağında çözümlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez; "Adil Yargılanma Hakkı Bağlamında Hakkaniyete Uygun Yargılanma Hakkı" konu başlıklı, oturum başkanlığını Adana Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi Vahit Baltacı’nın yaptığı ve oturum katılımcılarının Anayasa Mahkemesi Raportör Yardımcısı Zehra Gayretli, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Dr. İhsan Baştürk'ün bulunduğu birinci oturumda, “Savunma Hakkı” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez ile beraber Yönetim Kurulu üyemiz Av. Hüseyin Derin de toplantıya katıldı.
İki gün sürecek ve 5 oturum yapılacak toplantıda diğer konu başlıkları;
- Yaşam Hakkı ve İşkence-Kötü Muamele Yasağı Bağlamında Etkili Soruşturma Yükümlülüğü
- Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı Kapsamında Gerekçeli Karar
- Adil Yargılanma Hakkı ile Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı Kapsamında Silahların Eşitliği ve Çelişmeli Yargılama İlkeleri
- İfade Özgürlüğü Bağlamında Şeref ve İtibarın Korunması olarak belirlendi.