AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI ÇALIŞTAYI
SONUÇ BİLDİRGESİ
24.03.2019
Avukatlık Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı; Adana Barosu Başkanlığı ev sahipliğinde 17 baronun ve TBB’nin katılımıyla 23.03.2019-24.03.2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 3 atölye şeklinde gerçekleştirilen Çalıştay’da: 1. Atölyede Avukatlık Mesleğinin Dünü, Bugünü, Yarını; 2. Atölyede Savunma Üzerindeki Baskılar ve Avukat Yargılamaları; 3. Atölyede Mesleğin Ekonomik Sorunları başlıkları tartışılmış ve çözüm önerileri üretilmiştir. Buna göre aşağıda belirtilen kararlar alınmıştır.
- 1-İl barolarına Avukat Hakları Komisyonu olmayanların komisyon kurması; komisyonu olan baroların Avukat Hakları Merkezi’ne dönüşmesi konusunda tavsiye yazısı yazılacaktır.
- 2-Türkiye genelinde Avukat Hakları Merkezlerinin ortak çalışma alanları belirlemesi yeknesak yönerge hazırlanması, raporlama sürecinin işletilmesi, eğitim çalışmaları düzenlenmesi ve avukat yargılamaları ile ilgili alt komisyon kurulması amaçlarıyla üst koordinasyon kurulunun kurulması için Ankara, İzmir, Adana, Hatay baroları Avukat Hakları Merkezleri görevlendirilmiştir. Kurulacak olan koordinasyon kurulu yukarıda belirlenen çalışmaların yanı sıra TBB bünyesinde yer alan Avukat Hakları Merkezinin işlevlendirilmesi için de gerekli çalışmaları yürütecektir.
- 3-Hukuk Fakültesi açılırken TBB’den görüş alınması ve uzmanlığa yönelik derslerin müfredata eklenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
- 4-Arabuluculuk kurumunun zorunlu dava şartı olmaktan çıkarılması, uzlaştırmacı müessesesinin yalnızca hukukçular eli ile yürütülmesi, arabuluculuğun hukukçular dışında başka meslek gruplarımca icra edilmesine karşı önlem alınması, gerek arabuluculuğun gerek uzlaştırmacılığın Bakanlık vesayetinden çıkarılıp TBB’ye bağlanması, arabuluculuk görüşmelerinde taraflara vekil ile temsil zorunluluğunun getirilmesi gerekmektedir.
- 5-Avukatlık Yasası 35. Maddesi gereğince avukatlara özgülenen iş ve faaliyetler yalnızca avukatlar tarafından yapılmalıdır.
- 6-Avukatlık mesleğindeki sorunların çözümü açısından, yargısal ve doktrinsel değerlendirmelerin yapılarak lehimize içtihat elde etme imkanı tanıyacak şekilde stratejik davalama çalışmaları kurulması kararlaştırılan merkezi koordinasyon tarafından yapılacaktır.
- 7-Avukat yargılamalarında meslektaşlara yönelik sistematik olarak uygulanan hak ihlallerine karşı TBB’nin pasif kalması sebebiyle duruşmalardaki TBB gözlemcilerinin raporları kamuoyu ile paylaşılmalı ve değerlendirilmeye açılmalıdır. Mesleğimize sahip çıkma adına birliğin sağlanması için gerekli adımlar katılımcı barolar tarafından atılacaktır.
- 8-Hakim-Savcıların avukatlara karşı yapmış oldukları hak ihlallerinin, uygunsuz tutum ve davranışlarının kayıt altına alınarak; daha sonraki bir zaman avukatlık mesleğine başvurduklarında sergilemiş oldukları tutum ve davranışlarının mesleğe kabulde kriter olarak alınması gerekmektedir. Bu doğrultuda barolar tarafından ilke kararı alınmalıdır.
- 9-Mesleğe ve meslektaşlara yönelik hak ihlallerinin artmasına karşılık TBB’nin uygun görülecek süre kadar duruşmalara girilmemesi için tüm ülkede avukatlara çağrı yapması sağlanmalıdır.
- 10-TBB’den avukat yargılamaları ve ruhsat alamayan avukatlar ile ilgili veri talebinde bulunulması ve TBB’nin Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerin şeffaflığının sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır.
- 11-Katılımcı barolarca bağımlı çalışan avukatlara yönelik kendi bünyelerinde tavsiye niteliğinde asgari ücret tarifesi belirlenmesi, bu belirlemelerin TBB ile paylaşılması, TBB tarafından ise bu konu ile ilgili olarak meslek kurallarında gerekli değişikliklerin yapılarak tavsiye edilen asgari ücrete uymayan işveren avukatlar hakkında disiplin hukukunun işletilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.
- 12-Başlangıçta SGK özel topluluk sigortası kapsamında değerlendirilen avukatlık mesleği daha sonra BAĞKUR kapsamına alınmış ve hemen hemen aynı prim ödenmesine rağmen emeklilik halinde daha düşük emekli maaşı bağlanarak bu yönden avukatın emeklilik hakkının zedelenmesi konusunda TBB yetkili kurumlarla iletişime geçmelidir.
- 13-TBB TBMM gündeminde bulunan yeni Avukatlık Kanunu’nun hazırlıkları aşamasında meclisteki hukukçu milletvekilleri ile temasa geçip kanunun hazırlığına müdahil olmalıdır.
- 14-Avukatlık mesleğinde şubeleşmenin önüne geçilmesi, vergi indirimleri, zorunlu avukatlık müessesesinin getirilmesi, anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğuna uymaması durumunda yaptırımların arttırılması, LTD şirketlerine de avukat bulundurma zorunluluğu getirilmesi, seri davalarda mahkemece hükmedilen vekalet ücretlerinin ayrı ayrı hükmedilmesi hususları doğrultusunda mevzuat düzenlemeleri yapılması için çalışmalar yapılmalıdır.
- 15-CMK ve Adli Yardım ücretlerinin artırılması konusunda Çalıştaya katılan barolarca kendi üyeleri arasında imza kampanyası düzenlenecek, Çalıştayda yer almayan barolara da aynı kampanyanın düzenlenmesi tavsiye edilecek; neticede elde edilen veriler TBB ile paylaşılacak, TBB tarafından gerekli başvuruların yapılması istenecektir.
- 16-SEGBİS ile hukuk davalarına katılımın sağlanması, soruşturma dosyalarının UYAP’a aktarılarak avukatların incelemesine açılması için yapılacak girişimlerin yanı sıra, avukatların faaliyetlerini kolaylaştırıcı mesleki bilgi edinebilmek amaçlı dijital ortamda hizmetler sunulması için barolar nezdinde birlikte çalışmalar yapılacaktır.
- 17-Vatandaşların hukuki yardımdan faydalanma sigortası konusunda bilinçlendirilmesi için TBB’nin sigorta şirketleri ile görüşerek vatandaşları bilgilendirmesi istenecektir.
- 18-TBB’den reklam yasağı ile ilgili düzenlemeleri netleştirerek avukatın kendini tanıtması ile reklamını yapması arasında kesin sınırlar çizmesi, bu yasak sınırlarına uymayanlar hakkındaki disiplin kurallarını etkinleştirmesi ve yaptırımları ağırlaştırması istenecektir.
- 19-Bir sonraki çalıştayda yapay zeka ile ilgili masa oluşturulacaktır.
Yukarıdaki maddelerde katılımcı barolar mutabık kalmışlar ve birlikte hareket etmeyi taahhüt etmişlerdir. Kurulacak koordinasyon kurulu yapılan bu çalışmayı sürekli hale getirmeyi ve belirli periyotlarda farklı baroların ev sahipliğinde örgütlemeyi hedeflemektedir. Atölyelerde ele alınan ancak mutabık kalınmayan öneri, eleştiri ve görüşlerin tamamına ayrıntılı raporda yer verilmek üzere çalıştayımız sonlandırılmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 24.03.2019
Katılımcı Barolar
Adana Barosu
Ankara Barosu
İzmir Barosu
Hatay Barosu
İstanbul Barosu
Mersin Barosu
Niğde Barosu
Osmaniye Barosu
Gaziantep Barosu
Kocaeli Barosu
Siirt Barosu
Samsun Barosu
Antalya Barosu
Aydın Barosu
Bursa Barosu
Eskişehir Barosu