Avukat Kimliklerinin Bankalarda Resmi Kimlik Olarak Tanınması Hususunda BDDK&S217; ya Yazılan Yazı
Tarih: 11.03.2016 | Okunma Sayısı: 1800

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU’NA

ANKARA

Meslektaşlarımızın banka muameleleri sırasında ibraz ettikleri avukat kimlik belgelerinin geçerli belge olarak kabul edilmediği tespit edilmektedir. 5043 sayılı Yasa ile değişik 1136 Sayılı Avukatlık Yasası’nın 9. Maddesi uyarınca avukat kimlikleri tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde bulunduğu yasanın amir hükmüdür.

4/2/1964 tarih ve 1963/161 E., 1964/1İK., sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı'nda da Avukatlık Yasası'na atıfla belirtildiği üzere, avukatlık kamu hizmeti niteliğinde bir meslek olup amacı, avukatların hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine tahsis, tarafların hukukî münasebetlerinden veya karşılıklı menfaatlerinden doğan anlaşmazlıkların hakka uygun olarak çözümlenmesine aracılık ve genellikle mahkemelerle diğer resmî mercilere kanunun tam olarak uygulanması konusunda yardım etmektedir. Bu işlevini yerine getirirken, avukatların uyması gerekli koşullar oldukça katı yasa ve yaptırımlarla belirlenmiştir.

1136 Sayılı Avukatlık Yasası'nın uygulanmasını göstermek amacıyla yayınlanmış olan "Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği"nin (RG: 19.06.2002, No:24790) "Avukatlık Ruhsatnamesi, Ant ve Avukat Kimliği" yan başlıklı 13. maddesine göre,

"Avukatlık ruhsatnamesi ve avukat kimliği, Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılır ve düzenlenir./ Türkiye Barolar Birliği, mesleğe kabul edilen adayın dosyasındaki bilgilere göre ruhsatnameyi düzenleyerek, soğuk damga ile fotoğrafını mühürler ve ruhsatname defterine kaydeder. Türkiye Barolar Birliği Başkanınca imzalanan ruhsatname, baro başkanı tarafından imzalanmak üzere barosuna gönderilir ve imza tamamlandıktan sonra ilgilisine verilir. Mesleğe kabul edilen adayın avukat kimliği de, ruhsatname ile birlikte ilgilisine verilmek üzere Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenerek barosuna gönderilir./ Adayın Avukatlık Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca "hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine ant içerim" seklinde ant içtiği ve ruhsatnamesinin verildiğine ilişkin bir tutanak düzenlenerek bu tutanak, baro yönetim kurulu üyeleri ve ant içen avukat tarafından imzalanır./ Ant içmeyen adaya ruhsatnamesi verilmez./ Aday ruhsatnamesini aldıktan sonra, Avukat unvanını kazanır./ Durum ve ruhsatnamenin alındığına ilişkin belge, Türkiye Barolar Birliğine gönderilir. Türkiye Barolar Birliği arşiv kartı bu yazıya eklenir./ Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılan ve barolardan gelen bilgilere göre düzenlenen kimlikler ilgilisine verilmek üzere barosuna gönderilir./ Avukat kimliği resmi belge niteliğindedir."

Avukatlık Yasası kanunlar sıralamasına göre, özel kanun hükmündedir.

Ayrıca Avukatlık Yasası’nın 2. maddesinin 4667 sayılı Yasası’yla değiştirilen üçüncü fıkrasında “Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflara avukatların görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olma zorunluluğu” getirilmiştir.  1136 Sayılı Yasa'nın 9. Maddesindeki düzenleme göz önüne alınarak avukatlık kimliklerinin bankacılık işlemlerinde geçerli kimlik olarak kabul edilmesi ve uygulamada bu doğrultuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda yardımlarınızı dileriz.

Saygılarımızla…

AV. EKREM DÖNMEZ